Sviestuvai Kaune

12/11/2013

 
Sviestuvai KauneSviestuvai Kaune
Ką naktį apšviečia Kauno šviestuvai

Kiekvieną naktį Kauno sviestuvai apšviečia visą miesto panoramą. Vieniems ji graži, kitiems norėtųsi nuo jos pasislėpti, tretieji apskritai tokio dalyko nepastebi. Įdomu ir tai, kad kiekvienas žmogus pastebi subjektyvius, skirtingus dalykus. Todėl, kas vieniems atrodo išryškinta, kitiems yra tarsi niekada nepastebima, nors sviestuvai ir šviečia. Taigi, ką naktį galima pamatyti Kaune? Gražaus, ir negražaus.
Žmonės

Kitaip nei, tarkime, Vilniuje, sviestuvai Kaune naktį apšviečia mažiau žmonių, nei jų būtų galima apšviesti sostinėje. Vietiniai visada sako, kad Kaunas vakarais tarsi išmiręs. Nors tai vienas iš didžiausių Lietuvos miestų, kuriame yra, pagal Lietuvos statistiką, daug žmonių, tačiau Kaune kažkodėl linkstama vakare į miestą išeiti rečiau. Sunku pasakyti, kodėl taip yra. Juk sviestuvai pademonstruoja tikrai puikius miesto vaizdus, dailias gatves, alėjas, prospektus. 

Numanoma, jog taip yra dėl kitokios, nei sostinėje, linksminimosi kultūros. Jeigu nesiremiant jokia statistika, bet kuris žmogus pasakytų, kad intuiciškai jaučia – ko gero, sviestuvai Kaune sostinėje į šviesą iškelia daugiau nusikaltimų, kriminalinių veiksmų,  nei sostinėje. Žinoma, Vilniuje, taip pat yra rajonų, kurie suvokiami kaip labai pavojingi (tarkime, Naujininkai, Stoties rajonas, Kirtimai), tačiau, sprendžiant iš vyraujančios nuomonės, atrodo, jog laikinosios sostinės saugumas kur kas mažesnis. Žmonės galvoja, kad pavojų sukelti galintys asmenys galimai dažnai renkasi pačiame miesto centre, kai, tuo tarpu, Vilniuje nusikalstamumas neva vyksta ne centre, o minėtuose rajonuose.  Įdomu tai, jog žmonės nėra teisūs, pagal tai, kaip jiems atrodo, kokie sviestuvai Kaune kur apšviečia daugiausiai nusikaltimų.

Neseniai aplikta apklausa rodo, kad vadinamosiose nesaugiose vietose gyvenantys žmonės ten niekada nepastebėjo daugiau nusikalstamumo, nei kitur, ir apskritai daug kas nė karto nematė jokių smurto apraiškų. Tačiau ten negyvenantieji laikosi tarsi stereotipo, jog anose vietose bus didelis nusikalstamumas. O iš tiesų, policijos duomenys rodo, kad sviestuvai Kaune pigiau apšviečia centre tiek pat nusikaltimų, kiek ir sostinės centre. Taigi, tiek vieno, tiek kito miesto gyventojai iš tiesų turėtų taip pat drąsiai, ar nedrąsiai vaikščioti naktį centrinėmis gatvėmis, nes nesaugumas, bet kokiu atveju, yra didžiausias centre, abejuose miestuose. Sviestuvai Vilniuje taip pat būtent centre išryškina daugiausiai nemalonių dalykų.

Upė ir tiltai

Kaip sviestuvai Klaipedoje gali išryškinti magišką ir tik šiam miestui būdingą vaizdą – pakrantę, uostą, jūros kraštelį, taip Kaunas gali pasipuikuoti itin plačiu Nemunu, ir per jo nutiestų tiltų didybės apšvietimu. Tai tiesa, šviestuvai, internetu esant tiesioginei transliacijai, irgi gali pademonstruoti, kaip puikiai išsiryškina šis gražus civilizacijos stebuklas. Vis dėlto, jeigu lankotės Kaune, nepatingėkite pažiūrėti į naktinį miesto grožį. Būtinai atkreipkite dėmesį, kaip šviečia tiltai. Vieni – baltomis spalvomis, kiti, padaryti ne taip ir seniai, geltona spalva. Tai tikrai puikus, romantiškas vaizdas, kurio gali pavydėti kiti miestai. Galbūt būtent iš Kauno sėmėsi įkvėpimo ir naujojo Vilniaus aplinkkelio projektuotojai, čia taip pat išdėliodami jaukius geltonus šviestuvus. Taip jau yra, kad geltonas apsvietimas yra laikomas šiltu, dėl to iškart ir jaukesniu.

Parduotuvių vitrinos

Žinoma, eidami Kauno alėjomis vakare, jūs negalėsite nepastebėti, kaip puikiai apšviestos parduotuvių vitrinos. Nesvarbu, ar parduotuvės jau užsidarė, ar dar dirba, paprastai parduotuvių, įstaigų sviestuvai sieniniai šviečia visą naktį, taigi, jūs galite grožėtis, tokiu vaizdu. O, jeigu ir artėja didžiausios metų šventės, Kalėdos, tuomet nudžiugsite nuo skirtingų spalvų ir spalvelių, šviesų ir švieselių mirguliavimo.


Comments are closed.